Wat is de reddingsbrigade?

Reddingsbrigade Nederland heeft 154 reddingsbrigades verspreid over het land met in totaal ruim 21.000 leden. Zo’n 5000 lifeguards en goed opgeleide vrijwilligers zijn actief in en op het water om hulp te verlenen aan mensen.

Wat doet de reddingsbrigade?

De reddingsbrigade komt in actie als mensen in of op het water in nood komen. Daarnaast geeft de reddingsbrigade voorlichting en trainingen. Denk bijvoorbeeld aan een cursus reddend zwemmen.  De reddingsbrigade houdt toezicht bij het water, bijvoorbeeld op stranden, maar ook bij de intocht van Sinterklaas of watersportevenementen.

Wat leer je van de reddingsbrigade?

Bij het Young Fire & Rescue Team leer je hulp te verlenen aan mensen die gewond zijn geraakt in of op het water. Soms mag je meevaren op een reddingsboot en een drenkeling (pop) uit het water halen. En je wordt getraind om op het strand voorlichting te geven aan mensen. Bijvoorbeeld over de verschillende windzakken en vlaggen. Wist je dat een oranje windzak betekent dat je geen rubberboten of luchtbedden de zee in mag nemen? Bij een gele vlag is het gevaarlijk om in zee te baden of te zwemmen. Twee rood-gele vlaggen? Dan weet je dat strandwachten toezicht houden op deze zone.