Wat is de brandweer?

De brandweer redt mensen en dieren door het voorkomen en bestrijden van branden. Ook helpt de brandweer bij (auto)ongevallen. Bij de brandweer werken ongeveer 28.000 brandweermannen en -vrouwen. Beroepskrachten en vrijwilligers. Zij krijgen dezelfde professionele opleiding. Een vrijwilliger heeft naast zijn werk bij de brandweer vaak nog een andere baan. De professionele brandweerman- of vrouw heeft vaak meerdere specialismen.  

Wat doet de brandweer?

In Nederland breken per jaar zo’n 100.000 branden uit in woningen die worden geblust door de brandweer. Maar de brandweer doet veel meer, bijvoorbeeld paarden uit de sloot halen, de weg vrijmaken als er een boom overheen is gevallen of mensen bevrijden die vastzitten in een lift. De brandweer geeft ook voorlichting en advies over brandveiligheid en de aanpak van rampen.

Wat leer je van de brandweer?

Bij het Fire & Rescue Team oefen je met de brandweer. Je gaat vaardigheden ontwikkelen die je nodig hebt bij het werk van de brandweer. Bijvoorbeeld brandslangen uitrollen en water spuiten, over hekjes klimmen met je bluskleding aan, een trap oplopen met een blinddoek voor en een bal stoten tegen het plafond. Je rukt uit in een echte tankautospuit naar fictieve incidenten en werkt met echt gereedschap. Uiteraard word je niet blootgesteld aan vuur en andere gevaarlijke situaties. Wel worden oefenscenario’s fictief, maar realistisch nagebootst. Ook wordt stilgestaan bij brandpreventie, oftewel ‘brandveilig leven’. Je leert heel goed samenwerken. Soms heb je de leiding en stuur je je teamleden aan. Een andere keer voer je uit wat een ander zegt. Je leert dus luisteren en duidelijk communiceren.