Wat is de politie?

We wonen in een klein land met ruim 17 miljoen mensen. Er zijn wetten gemaakt om te zorgen dat iedereen veilig kan leven. De politie kijkt of mensen zich aan deze wetten houden. We noemen dat het bewaken en handhaven van de openbare orde. De politie grijpt in als dat nodig is, roept daders tot de orde en helpt slachtoffers.

Wat doet de politie?

De politie is de grootste werkgever van Nederland. Je kent natuurlijk de politieagent op straat. Politieagenten moeten zoveel mogelijk overtredingen en misdrijven voorkomen, strafbare feiten opsporen en onderzoeken en mensen aanhouden. De meeste agenten willen bij de politie werken om mensen te helpen. Slachtoffers van misdrijven, maar ook van huiselijk geweld bijvoorbeeld. Als er problemen zijn in een wijk, praat de wijkagent met alle betrokkenen en probeert de rust te herstellen. Er zijn trouwens nog veel meer beroepen die je bij de politie kunt uitoefenen. Denk aan administratief medewerker, financieel specialist of IT-er die zich bezighoudt met computercriminaliteit (cyber crime).

Wat leer je van de politie?

Als lid van het Young Fire & Rescue Team krijg je een kijkje achter de schermen van de politie. Hoe zit de organisatie in elkaar, wat doet de politie en hoe werkt de politie samen met andere hulpdiensten?

Je maakt onder meer kennis met de bereden politie, de hondenbrigade en met de afdeling handhaving. Soms ga je zelf aan de slag. Onder begeleiding van een ervaren trainer ga je handboeien aanleggen en leren omgaan met een wapenstok bijvoorbeeld.